Vuil en vocht uit je fles en eerste trap houden, en algemene materiaalzorg... als een goeie huisvader die zorgt draagt voor het allerfijnste porselein...


Flesvulling en je fles/kraan:

Je al ooit afgevraagd waarom men in de "goede" vulstations eerst heel even de kraan van je fles open en direct terug dichtdraait vooraleer de compressorslang aangekoppeld wordt? Neen, het is geen truc van onze Nederlandse vrienden om nadien wat méér lucht in je fles te kunnen pompen, en daar dan ook meer centjes voor te vragen... het is gewoon de bedoeling om de laatste restjes vuil en water uit de kop van je kraan te blazen omdat die anders nadien tijdens het vullen in je fles zouden terechtkomen.
Et alors ? Waarom zou een beetje vocht, en vuil, nu zo slecht kunnen zijn, er is toch plaats 'zat' in die fles ? Wel... vocht en vuil in je fles is de beste 'garantie' voor problemen met je ontspanner: verstopte filters in de eerste trap zodat je maximum luchtdebiet zakt, of als er zout water in je 1ste trap komt is er vb. kans dat je zoutkristallen krijgt op de "foute" plaats zoals vb. net voor/in de kleine orifice in de aansluiting van de hogedrukslang van je manometer zodat je geen correcte aanduiding krijgt op je manometer. Of tijdens de koudere wintermaanden kan wat vocht in je eerste trap of fles zorgen voor een grotere kans op bevriezing van je eerste trap met free flow van de tweede trap als gevolg. En dan is er uiteraard ook nog de corrosie en dus sowieso kortere levensduur van je fles, enz. enz. enz.
A propos, je kan toch nooit voor 100% vermijden dat er wel eens wat vocht en vuil toch in je fles geraakt... zelfs bij de beste vulstations kan het wel eens voorvallen dat er wat mis is met de filters en/of ontvochtigers... Wat je dan nog steeds wél kan en moet doen is vermijden dat dit vocht en vuil terug in je eerste trap geraakt, en dat doe je door zo'n dun stijgbuisje, of desgevallend zelfs een compleet filter (zie foto rechts) op je kraan te monteren.

Je ontspanner monteren op de fles: Je kan diezelfde truc misschien ook toepassen vooraleer je je eerste trap monteert op je fles. Kwestie van zeker te zijn dat er zo weinig mogelijk vocht en vuil in je eerste trap terechtkomt en daar vb. het filter zou blokkeren, enz. Let er wel op dat je de kraan maar heel even opendraait omdat je anders door de snelle adiabatische decompressie van de lucht uit je fles lokaal een sterke temperatuursdaling krijgt met kans op condensatie en uiteindelijk zelfs bevriezing van de kraan, en dan ben je natuurlijk andere problemen aan het zoeken...
Even terzijde: eens je ontspanner gemonteerd is moet je natuurlijk vroeg of laat ook je fles opendraaien, al wat het maar om te verifiëren of je nog wel genoeg lucht hebt op je fles. Wel, het kan geen kwaad om de loosknop van je tweede trap (mondstuk) een klein beetje in te drukken terwijl je je fles opendraait. Op die manier vermijd je een "klop" van de druk op je tweede trap, en dat verlengt de levensduur van de regelventielen van je ontspanner.

 Je ontspanner demonteren: Je hebt een prachtige duik gehad, en je moet nadien je materiaal terug demonteren. Probeer ook op dat moment zoveel mogelijk vuil en vocht uit je eerste trap te houden. Je draait je fles dicht, en maakt de middendrukslang(en) drukloos via de loosknop van je ontspanner, en je kan dan de eerste trap verwijderen van de fles. Je kan best zo snel mogelijk de afdichtknop van je eerste trap terug monteren om te vermijden dat er vocht in je eerste trap komt. Uiteraard maak je wel eerst die afdichtknop/dop droog he! Je kan dat gewoon met de mond droogblazen en/of met de handdoek afdrogen. Eventueel kan je overwegen om de afdichtknop even snel droog te blazen met een klein "stootje" lucht uit je fles (zie foto), maar natuurlijk dan niet (!!!) zo "mikken" dat je dat vocht recht in het filtertje van je eerste trap blaast... En het beste/simpelste is als je DIN-kranen hebt het afsluitdopje gewoon aan de kant te laten, hoog en droog, en het na de duik gelijk op de DIN-koppeling te zetten...
Heb je geen afdichtdop voor de 1ste trap, dan moet je alvast ervoor zorgen dat die 1ste trap met de opening naar beneden tussen je duikspullen ligt, in je duikbak (in de auto of op de boot enz.), zodat er geen water in de 1ste trap kan sijpelen!
Uiteraard ga je eens thuis die afdichtknop/dop verwijderen om je 1ste trappen dan gewoon open goed te laten drogen. Op voorwaarde natuurlijk dat je je ontspanners ergens droog kan leggen/hangen en zo dat er geen vocht/vuil in de 1ste trap kan komen.
En nadien blaast je ook even de kraanopening van je fles droog en leg je je fles zo terug in de koffer van je wagen dat de kraanopening naar beneden wijst om te vermijden dat er opnieuw vocht/vuil in de kraan zou komen...

Je ontspanner spoelen: Zeker na een duik in zout water en/of vuil water kan je best je ontspanner grondig spoelen om resten van zout en vuil te verwijderen. Ook hier blijft het zeer belangrijk dat je vermijdt dat er water en vuil in de eerste trap komt! Idealiter monteer je thuis je ontspanner terug op de fles en brengt die op druk en dan kan je v.b. met een tuinslang eerst grondig de eerste trap spoelen en vervolgens de tweede trap. Hiervoor stop je gewoon de tweede trap in een emmertje (liefst lauw) water en je beweegt de tweede trap heftig heen en weer in het water zodat het water goed doorheen de tweede trap en de uitlaatklep stroomt, en je kan desgevallend terwijl de ontspanner nog steeds onder druk is de loosknop enkele keren indrukken om de spoeling te helpen (let wel! je mag de loosknop van de tweede trap niet indrukken als je de ontspanner gewoon zou spoelen zonder dat die onder druk zit omdat dan water via de middendrukslang uiteindelijk in de eerste trap kan terechtkomen. Je kan ook gewoon de tweede trap met het mondstuk naar boven onder lopend water houden zodat ook hier de ontspanner langs de binnenkant goed gespoeld wordt. Dopje op je eerste trappen (en inflatornippel) zetten: Voor/na de duik ligt je automaat dikwijls los tussen je duikspullen in de koffer van je auto en kan er zo vuil in je 1ste trap komen. Daarom is het aangeraden om de 1ste trap dan af te sluiten met een dopje. Voor INT-aansluitingen is dat meestal een klein rubberen balletje of een rubberen blokje dat je in de INT-beugel steekt en de beugel aanspant.
Voor DIN-aansluitingen maak je een supergoedkoop (minder dan 25 Eurocent) beschermdopje van gewoon een 22mm diameter meubeldopje waar je met een priem een gaatje in prikt en een touwtje aan bevestigt. Je kan dat touwtje dan gewoon aan je 1ste trap vastmaken zodat je het dopje nooit kan verliezen, of je kan het dopje tijdens de duik lekker warm/droog in je auto laten liggen en als je een leuk felgekleurde touwtje hebt genomen vind je dat dopje snel terug tussen je spullen !
Het kan ook geen kwaad om de nippel van je inflator (van zowel je trimvest als je droogpak) af te sluiten. Als je de originele dop kwijt zou zijn kan je heel gemakkelijk/snel zelf een dopje maken van een eindje soepele PVC-slang dat je aan 1 uiteinde afsluit met een stukje van een houten deuvel. Even gaatje boven en een leuke felgekleurd touwtje erdoor en je hebt in no time en voor no money een handige afsluitdop !

p.s. het kan interessant zijn om als je je ontspanners thuis ophangt (uiteraard met de 1ste trap hoog) daar de dopjes te verwijderen zodat eventueel vocht uit de 1ste trap kan verdampen/drogen.

Je flessen in de wagen leggen met de kraanopening naar beneden: Een heel simpele tip, die je echt geen moeite en tijd kost, is ervoor te zorgen dat je flessen in de wagen met de kraanopening naar beneden liggen. Op die manier kan er geen vocht/vuil in de kraanopening vallen, en eventueel aanwezig vocht/vuil valt er tijdens het rijden vanzelf uit! Bijkomend voordeel is ook dat de achterkant van de kranen steviger is en dat als er iets hard op zou vallen dit de draad van de kraankoppeling niet kan beschadigen!

Je flessen in de wagen leggen met de kraan naar voor gericht: Dit heeft niet direct met vocht/vuil te maken maar wel met veiligheid: ik zie nog steeds veel mensen de flessen in de koffer stouwen met de kraan naar achter gericht... is op zich misschien handig(er) om de flessen in/uit de koffer te tillen maar bij een eventuele aanrijding langs achter wordt het meest fragiele deel van de fles, namelijk de kraan, als eerste geraakt en die kan omwille van de impact afbreken en op zo'n moment wil je echt niet in dezelfde auto zitten als een volle fles waarvan de kraan afgebroken is !!! Een aanrijding op zich is al niet leuk, en je moet dan zeker geen onnodige bijkomende problemen gaan zoeken ! Dus gewoon de flessen met de kranen naar voor gericht in de autokoffer leggen, dan zijn die kranen het beste beschermd !
En het hoeft zelfs niet eens een aanrijding te zijn om je kraan op die manier te beschadigen (zowel de kraanopening zelf als eventueel de as/spindle van de kraan): met de kraan naar achter gericht is de kans (veel te) groot dat je bij het verder in/uitladen van de duikspullen met een andere fles, of zware harde duikbak, of loodgordel, of gewoon het kofferdeksel dat wordt dichtgesmeten en de kraan steekt toevallig net iets verder uit, enz., per ongeluk zwaar tegen de kraan of kraanopening tikt en uiteindelijk zijn de kranen van zacht materiaal (gecoat/chromeerd messing) gemaakt en die kunnen vrij snel beschadigd geraken !
Oh ja, een vanzelfsprekendheid eigenlijk: je zorgt er ook voor dat je fles goed stevig vast/geblokkeerd ligt in je auto zodat die tijdens het rijden niet heen en weer kan rollen.


© 2001, Luc Dupas Last update: Jul 1 17:43