torpedo Laat je niet vangen...


De superleuke visjes, de kreeften, de krabben, de rust, de kalmte, de stilte, het zweven, de prachtige plantenwereld onderwater daarvoor hebben we toch allemaal leren duiken, toch?
Maarre achtergebleven vislijnen, fuiken, netten enz., ook dat vind je onderwater en dat is niet altijd zonder gevaar, en zeker niet in 'onze' wateren waar de zichtbaarheid niet altijd even goed is
Denk je nu "ach, het is allemaal zo erg niet dat gebeurt toch niet met mij"? Wel... mij is het wel reeds gebeurd hoor... al tijdens een van mijn eerste duiken... gelukkig goed afgelopen maar wel heb ik toen geleerd dat aandacht voor je materiaalconfiguratie erg belangrijk is...

Met een aantal collega's van de club hebben we de kans gekregen om een aantal dingen een eerste keer in de praktijk uit te testen tijdens een nettraining bij IDEA Meise, georganiseerd door in dit geval de Nederlandse organisatie Get Wet. Nadien hebben we in onze eigen club met de mensen van Get Wet een nettentraining georganiseerd waar ook mensen van andere clubs op uitgenodigd werden. En recent (30/11/11) dan nog een nettentraining (gegeven door TDA) bij Diving Zaventem mogen meemaken.
Op 27/03/12 hebben we opnieuw een nettentraining georganiseerd in ons eigen zwembad, ditmaal door de mensen van RDT Brugge (zie ook hier).
Bij zo'n nettentraining worden diverse netten opgehangen en op de bodem gelegd, er wordt een grote fuik waar je kan in zwemmen opgehangen, er worden patrijspoorten en andere nauwe doorgangen onderwater gesimuleerd, enz. enz. enz. en je kan dan naar hartelust proberen verstrikt te raken, en er terug uit los te komen.

Symposium Duikveiligheid/Geneeskunde 2006 OW-video Info / Reader Nettraining Get Wet

Enkele basisregels:

En wat hebben we verder geleerd uit onze eigen oefeningen i.v.m. onze uitrusting?

  • Géén loshangende spullen, zoals bengelende manometers of consoles, zeker geen loshangende octopussen, enz. Die spullen horen vast te zitten (met een klem zoals een boltsnap of aanverwante, of met een retractor, of met een beschermkapje voor het mondstuk van je octopus, enz.) aan je trimvest. Leer ook je uitrusting blindelings kennen zodat je alles 'blind' kan terugvinden en los/vastmaken!

  • Geen messen en tuba's aan de buitenkant van je benen! Zet die aan de binnenkant van je been, dan raak je minder snel vast, en je kan er bovendien met beide handen vlot aan. En als het even kan vervang je de klassieke mesriempjes met de losse flapjes en de klemmetjes of slotjes door een gewone elastieken band veel veiliger en ook veel handiger en comfortabeler. Zie http://www.torpedo.be/mes.html
    Zorg ook dat je naast je gewone mes ook een lijncutter, of een RVS schaar, bij je hebt. Een gewoon duikmes is niet echt geschikt om vlot lijnen of netten door te snijden! Zie ook http://www.torpedo.be/cutter.html

  • Dump de gewone hielbandjes en klemmetjes van je vinnen en vervang die door goedkope (7 EUR per setje) en superdegelijke RVS veren (spring straps). Bovendien zijn die veren ook zoveel gemakkelijker bij het aan- en uitdoen van je vinnen! Zie http://www.torpedo.be/springs.html
    Als je klassieke Jetfins hebt kan je uiteraard ook de RVS veren monteren, of je kan gewoon ook de hielbandjes "binnenste buiten" monteren zodat de losse flappen aan de binnenkant zitten, dat scheelt ook al een heel stuk wat betreft het risico op blijven haken.

  • Laat eventueel bij een volgend onderhoud van je ontspanner de INT-beugel (met draaiknop) vervangen door de compactere DIN-aansluiting. Je zal dan een veel compactere, en dus ook mechanisch stevigere, eerste trap hebben en vooral ook veel minder risico op vastraken! Vermijd ook ontspanners met uitstekende regelknoppen (voor zover die trouwens op zich al nuttig zouden zijn) want die spullen hebben grijpgrage onzichtbare vingertjes. En laat ook de afdekdoppen/kapjes van de 1ste trap(pen) gewoon op de kant want die dingen onderwater dan toch voor niks maar ze kunnen wel al bengelend "grijphandje" spelen.

  • Als je haken gebruikt, gebruik dan bij voorkeur boltsnaps. Dat zijn haken die niet vanzelf open kunnen gaan en dus veel moeilijker een lijn of net kunnen 'vangen' dan een klassieke musketon. En als je toch musketons gebruikt, hang die dan zo dat de opening naar jou gericht is zodat een lijn of net die niet kan openduwen. Je moet er uiteraard wel voor zorgen dat die musketon dan niet kan ronddraaien want anders zit die binnen de kortste keren toch weer met de klep naar voren gericht je neemt dus best musketons met ofwel een oogje, ofwel maak je een "oogje" met een stukje RVS-draad dat je rond het uiteinde plooit.

  • Probeer zoveel mogelijk 'rommel' op/aan je armen/polsen te vermijden! Hang v.b. geen lampen vast aan je polsen want je belemmert je bewegingsvrijheid als je je moet losmaken en/of je buddy helpen.

  • Lampen: als je voor lampen met een handvat de keuze hebt, neem er dan met een pistoolgreep i.p.v. een lantaarngreep. Zo'n lantaarngreep kan best handig zijn om je lamp achter een van de riemen van je trimvest te haken als je die niet nodig hebt, maar die blijft dan ook even vlot, of nog vlotter zelfs, haken waar ie niet moet vastraken En als je een lamp hebt met een losse battery pack om op je fles te monteren, monteer die dan zo dicht mogelijk tegen je fles en d'er geen centimeters van af, en monteer die liefst zo ver mogelijk in het 'hoekje' tussen je fles en je trimvest i.p.v. achteraan op je fles.

  • Optimale uitloding en gebalanceerde uitrusting: uiteraard is een correcte uitloding vanzelfsprekend, maar het is zeker en vast ook nuttig om een "gebalanceerde uitrusting" te overwegen. Dit wil zeggen dat einde duik, met een quasi lege fles (en lege trimvest), je niet alleen zelf als geheel neutraal bent maar dat ook je setje (= fles + trimvest) zelf zo neutraal mogelijk is. Afhankelijk van het tarra en volume van de fles kan dit betekenen dat je misschien wat van je lood op je fles dient te monteren... of misschien wat lood dat je al naar je setje had verhuisd terug verwijdert. Met een gebalanceerd setje bekom je namelijk een zo neutraal mogelijke balans onderwater voor het geval dat je om een of andere reden je setje moet afleggen onderwater (of aan de oppervlakte)...








© 2004, Luc Dupas Last update: Dec 21 01:17