X

Verzamelde tips&info van LD
voor de MMC-chauffeurs van OH

X

Info ivm MMC Oud-Heverlee

MMC/Mobitwin-links

Alternatieven

Enkele handige documenten/tabellen/links voor chauffeurs/vrijwilligers

Tips&tricks


X
X X
Plooi de gebruikte roze blaadjes in het rittenboekje om zodat je direct het eerste "verse" witte blaadje terugvindt, en steek gelijk na het afrekenen met de "klant" de hardere kaft onder het volgende lege witte/roze blaadje zodat alles klaar is voor een volgende rit en je zo ongewenste doordrukken naar volgende blaadjes vermijdt.

Kleef ook een ritkost-tabel op de achterkant van het boekje, dan kan je direct tijdens het invullen snel even het boekje omdraaien en het bedrag aflezen.
Of gebruik de ritkost-calculator op uw smartphone.

Nog een tip: vul bij een nieuw boekje thuis rustig aan tafel/bureau al een aantal (of gelijk allemaal) blaadjes vooraf in met je naam, kost per km, "wacht" ipv "(administratie)kosten", en handtekening. Dat maakt het nadien in de auto op het einde van de rit allemaal veel gemakkelijker.


X X Een compact zakje om de meest gebruikte items in handig op te bergen en bij de hand te hebben in het handschoenkastje: rittenboekje, balpen, MMC-kaartje en blaadje met naam/telnr. De MMC-rugzak met hesje en verzekeringsinfo enz. kan dan gewoon in de koffer blijven.

X Onze leden hebben in de meeste gevallen geen Payconiq/Bancontact op hun smartphone staan, als ze al een smartphone hebben, en als je zelf geen andere mogelijkheid tot elektronisch betalen aanbiedt is cash afrekenen na de rit de enige mogelijkheid... met als nadeel veel kleingeld (munten van 0.5, 1 en 2EUR) in de ene of andere richting. Daarom is het handig een voorraadje munten altijd bij de hand te hebben in de wagen en daarvoor zijn lege doosjes van de vroegere kleinbeeld-film/diarolletjes superhandig, of lege busjes van bepaalde bruistabletten en/of vitaminepreparaten. Vb. zo'n leeg busje van vitaminepreparaten kan gemakkelijk meer dan 50 dergelijke muntstukken bevatten, superhandig om in het handschoenkastje van uw wagen te laten liggen.

X Persoonlijk gebruik ik al sinds begin 2022 een SumUp Air Terminal om toch op een vlotte manier, ook voor leden zonder smartphone, elektronische betalingen met de kaart aan te bieden en zowel onze leden als voor mezelf is dat een heel elegante oplossing die door iedereen wordt gewaardeerd. Bovendien hoeven onze leden met een relatief recente bankkaart die contactloos betalen toelaat voor de typisch lagere bedragen van onze MMC-ritten zelfs niet eens meer een pincode in te tikken, gewoon even de kaart tegen dat bakje houden (net zoals in een winkel) en de betaling is zo gebeurd.
Die POS-terminal is ook voor relatief weinig transacties interessant omdat er geen maandelijkse of jaarlijkse vaste abonnementskost aan vast zit, maar "voor wat hoort wat" en het enige "nadeel" is dat per betaling ik 1.79% moet laten vallen voor de SumUp-organisatie en -service maar dat is eigenlijk peanuts en het weegt niet op tegen het gemak voor iedereen.

Ter info: wie zo'n SumUp Air eens wil uittesten laat maar iets weten, ik heb nog eentje op reserve.


X X Een handig handvat om even in de slotvanger in de deurstijl van de wagen te steken om zo een stevige steun te bieden aan de persoon die in/uitstapt. Bij mij steekt dat handvat altijd direct gebruiksklaar in het opbergvakje van de deur langs de passagierkant zodat ik daar nooit achter moet zoeken.
Zorg er ook altijd voor dat als je iemand vooraan laat in/uitstappen (op specifieke vraag van een lid, anders is het standaard achteraan) dat de zetel zover mogelijk naar achter is geschoven om ruim plaats te maken om de benen/voeten zo vlot mogelijk in/uit de auto te krijgen. Bij sommige wat minder mobiele mensen kan het nuttig zijn om even een handje toe te steken om de voeten in/uit de auto te krijgen (uiteraard wel eerst vragen/aanbieden om dat te doen).

X Een touwtje met een (oude) golfbal bevestigd aan de hoofdsteun van de voorste passagierszetel kan een handige houvast zijn voor wie achteraan in/uitstapt.
Gewoon een gaatje boren door een oude golfbal, touw in een lusje knopen met een dikke knoop aan het uiteinde en dat lusje dan door de golfbal steken en het lusje aan de hoofdsteun hangen.

X Bij een hogere wagen zijn de zitten dikwijls ook wat hoger en dan kan bij kleinere oudere mensen een simpel opstapbankje heel erg nuttig zijn om de persoon vlotter in/uit te laten stappen. Sommige mensen hebben zelfs last om hun voeten hoog genoeg op te heffen om in te stappen en dan is het nuttig om een "tussenplateau" te voorzien die best groot genoeg is om daar met beide voeten op te staan.
Op de foto ziet ge achteraan een hogere opstapje (22cm hoog, paar euro bij de Action), vervolgens een typisch stevige "badkamer-opstaphulpje" van 12cm hoog (25 euro of omtrent bij Aldi en aanverwante), en vooraan een grotere "tussenplateau" van 8cm hoog.
Tegenwoordig gebruik ik vooral dat "badkamer-opstaphulpje" omdat het een zeer geschikte "tussenhoogte" heeft en klein/compact genoeg is om altijd in de auto te laten liggen.

X X Wat extra publiciteit voor onze MMC-werking tijdens onze MMC-ritten kan natuurlijk nooit kwaad. Ik heb daarvoor een kleine watervaste label ontworpen die magnetisch is en zo achteraan mijn wagen kan worden "gekleefd" tijdens mijn MMC-ritten.
Die label vermeldt zowel Mobitwin als "Minder Mobielen Centrale" en naam en logo van onze fusiegemeente, en bevat ook een QR-code die een nieuwsgierige passant met zijn/haar smartphone kan inscannen en dan gelijk een aanklikbaar telefoonnummer van onze MMC-centrale krijgt en een aanklikbaar emailadres van onze MMC-werking en een aanklikbare url van de algemene infopage op onze gemeentelijke website ivm de mogelijkheden van aangepast vervoer.

X Als het stevig regent is een extra grote paraplu in de wagen hebben liggen best handig om uw passagiers die soms moeite hebben om vlot in en uit te stappen hierbij wat droger te houden, en op sommige plaatsen (vb. het Heilig Hart-ziekenhuis) ook bij het naar/van de wagen te stappen.
Mooie voorbeelden van heel goede en handige (storm)paraplu's zijn vb. deze en deze van Decathlon omdat die extra groot zijn en ook "meegeefkleppen" hebben in de koepel om zo zelfs grote windvlagen te trotseren zonder om te klappen, maar uiteraard vindt ge die ook van andere merken en op andere plaatsen.

X Parkeren aan de Gasthuisberg. Zelf zet ik passagier(s) gewoon af direct aan de hoofdingang en ga hen nadien daar ook terug ophalen (nadat ik een telefoontje van hen gekregen heb dat ze terug op weg zijn naar de ingang), en in tussentijd ga ik wachten op het 2de stukje van de Terbankstraat waar ik rustig kan wachten en ondertussen genieten van wat frisse lucht en mooi uitzicht op de velden en Leuven/Heverlee enz.

OPGELET: vanaf maandag 30/10/2023 nieuwe bewegwijzering in de GHB!

X X Parkeren aan de H-Hartkliniek of MCH in Leuven doe ik na het afzetten van mijn passagier(s) gewoonweg in een naburige straat waar ik dan in de auto blijf zitten tot ik gebeld word dat mijn passagier(s) terug onderweg zijn naar de ingang waar ik hen voordien heb afgezet.

Last update: 2024-02-23 01:40 specials Luc Dupas